Historisch Ambachtenlab

Weet jij hoe je vuur maakt? En wist je dat je vroeger met vuur een heleboel deed, zoals eten roosteren of tin gieten? In het preHistorisch Dorp kunnen kinderen van 8 t/m 12 jaar creatief aan de slag met oeroude technieken tijdens het Historisch Ambachtenlab. In deze historische knutselclub leer je van alles, van sieraden maken tot beiteltjes smeden!

Doe je graag leuke dingen op je vrije woensdagmiddag? En ben je het liefst creatief bezig? Kom dan, alleen of samen met je vrienden, naar het preHistorisch Dorp. Waan je een hele middag in een andere tijd en maak iets moois met je eigen handen!

Het Historisch Ambachtenlab vindt iedere woensdagmiddag plaats van 14:00 tot 16:00 uur.

Elke week heeft een ander praktisch onderdeel. Zodra er meer bekend is over de opening van het preHistorisch Dorp volgt het programma met de nieuwe data.

Woensdag 1 april: vuur maken en appels roosteren

Het eerste ambachtenlab begin je bij de basis: hout sprokkelen en vervolgens een vuurplaats maken. Met vuursteen en vuurslag maak je vonken, wie weet komt er bij jou zelfs een vlammetje! Maar het moeilijkste moet nog komen: je vlammetje snel tot een vuur brengen… Op het houtvuurtje kun je vervolgens heerlijke appeltjes gaan rooster. Die smaken best een beetje anders dan gebakken appeltjes uit de pan thuis! Wij durven gerust te zeggen dat ze veel lekkerder dan zijn dan thuis. Wedden?

Woensdag 8 april: vuur maken en worst draaien

Tijdens deze editie van onze historische knutselclub start je weer bij het begin: het maken van een vuur! Want vuur was eigenlijk de basis voor veel dingen vroeger: warmte, veiligheid, en natuurlijk eten.  Als het vuur uiteindelijk goed brandt, kun je worst bakken. Daarvoor ga je eerst vlees klein snijden en in een varkens- of runderdarm stoppen. Deze zelfgemaakte worst eet je in ons openluchtmuseum op, of je neemt hem mee naar het huis voor bij het avondeten!

Woensdag 15 april: vuur maken en tinnen insigne gieten

Ons ambachtenlab kenmerkt zich vandaag door tingieten: het maken van een voorwerp door een gesmolten tinlegering in een mal te gieten. Hiervoor heb je dus weer eerst vuur nodig. Als je goed luistert naar de instructies van de begeleider, dan lukt het jou vast ook om vonken te maken met vuurslag en vuursteen! Vervolgens kun je aan de slag met het smelten van tin. Vroeger maakte men voornamelijk gebruiksvoorwerpen van tin, maar jij mag vandaag een insigne maken. Een zelf gekozen embleem dat je zelf mag houden en mag dragen met trots.

Woensdag 22 april: vuur maken en eigen ontwerp in sepia gieten

Dit is een van de moeilijkste lessen, kan jij het aan? Ook vandaag start je met het maken van vuur op historisch wijze. Hoe ga je te werk? Met vuurslag, vuursteen en tondel (licht ontvlambaar materiaal) en een goede slag tover je zo wat vonken! De ambachtsvrouw helpt je vervolgens met het maken van een vuurtje dat nog lekker lang kan branden. Op de houtskolen die ontstaan ga je een lepel met tin verwarmen. Dan komt het moeilijkste gedeelte: je gaat een mooi, eenvoudig vormpje krassen in sepia, zodat het een zelfgemaakt sieraad wordt. Sepia is een rugschild van een inktvis. De ambachtsvrouw leert je nog wat handigheidjes en gieten maar!

Woensdag 6 mei: Romeinse spelbuidel maken

Hé, dat is handig! In het Ambachtenlab gaan we deze woensdagmiddag aan de slag met een spel-buidel: dat is een mooie buidel voor steentjes dat aan de binnenkant het Romeinse Molenspel laat zien. Zo kun je je spel overal mee naartoe nemen. Je maakt van soepel rood leer zelf een buidel en zoekt de beste steentjes voor erin. Daarna gaan we samen het spel spelen. Doe je mee?

Woensdag 13 mei: beitel smeden, slijpen en een foedraaltje maken
Vandaag mag je aan de slag in een echte middeleeuwse smederij! Je gaat namelijk zelf heet ijzer vormen tot een beiteltje. Door de beitel weer te verhitten en vast te zetten, kun je er een tordering in draaien. Dan blijf je eraan draaien tot een mooie spiraal ontstaat. Uiteraard moet je gereedschap scherp zijn, dus slijpen moet deze middag ook gebeuren. Tot slot ga je er een leren foedraaltje, een soort bewaarzakje, met lus om maken. Nu kun je je beitel overal mee naartoe nemen, handig!

Woensdag 20 mei: hoorntje schrapen met lederen lus

Deze middag gaan we onze eigen drinkbeker maken. Eentje die je ook nog eens overal mee naartoe kunt nemen. Het wordt een beker van een hoorn. Maar voordat je eruit kunt drinken, moet eerst de buitenkant goed schoon worden geschraapt. Daarna gaan we een lus van leer snijden en bevestigen aan de hoorn. Handig, nu kan hij aan je broekriem!

Woensdag 27 mei: boter maken en asbroodje bakken

Vandaag gaan we in het Historisch Ambachtenlab samen asbroodjes bakken, een recept uit vervlogen tijden. Je start met het maken van boter van de room die boven komt drijven bij melk. Da’s best een intensief werkje! Deze boter mag je uiteindelijk smeren op je asbroodje: een heel dun broodje dat je bakt in de as. Toch wel bijzonder, even stilstaan bij hoeveel tijd het kost om brood te maken.

Woensdag 3 juni: snorrebotjes maken

Het Historisch Ambachtenlab staat vandaag in het teken van muziek. We gaan een snorrebot maken. Een wat?! Dit is een bijzonder instrument dat werd uitgevonden in de steentijd. Het bestaat uit een dun plaatje van hout dat aan een koord rondgeslingerd wordt. Je gaat voor het maken van dit oeroude instrument aan het werk met een mes.

Woensdag 10 juni: sieraad van gewei maken

Bij de historische knutselclub is vandaag een prehistorische juwelier aanwezig. Want weet je dat ze heel vroeger alles van een dier gebruikten? Dus niet alleen het vlees en de vacht, maar zelfs van het gewei werden mooie en handige dingen gemaakt. Vandaag gaan we aan de slag met echte stukjes gewei, die we samen omtoveren tot hele fraaie sieraden!

Meedoen 

De kosten voor het Historisch Ambachtenlab bedragen € 12,50 per keer, dit is inclusief de entree tot het preHistorisch Dorp. Ben je op woensdag al op bezoek in het preHistorisch Dorp? Dan kun je voor € 2,50 een ticket kopen aan de kassa.

Let op: we hanteren een maximaal aantal deelnemers van 15, zodat we iedereen persoonlijke aandacht kunnen geven.