Historisch Ambachtenlab

Weet jij hoe je vuur maakt? En daar lekkere koekjes mee bakt? Of wil je heel graag een eigen beitel smeden? Kom dan naar het Historisch Ambachtenlab in het preHistorisch Dorp! Kinderen van 8 tot en met 12 jaar kunnen op woensdagmiddag creatief aan de slag met oeroude technieken.


Voor een leuke en leerzame woensdagmiddag ben je bij het preHistorisch Dorp aan het juiste adres. Het Historisch Ambachtenlab vindt iedere woensdagmiddag plaats. Elke week heeft een ander praktisch onderdeel. Bekijk het programma en kies het thema dat bij jou past.

Het Historisch Ambachtenlab vindt ieder woensdagmiddag plaats van 15:00 tot 17:00 uur.

Activiteiten april - Thema VUUR

Woensdag 3 april
Allereerst krijg je antwoord op de vraag: Hoe maak je vuur? Daarna gaan we in het dorp droge takjes sprokkelen en hout klieven. Als we genoeg verzameld hebben, maken we met z´n allen een vuur. Als het goed brandt, kleien we kralen die woensdag 10 april in een kuiloven worden gebakken.

Woensdag 10 april
We beginnen de middag met een korte uitleg over het maken van vuur, waarna we met z´n allen droge takken sprokkelen. We maken daarmee een vuur voor de kuiloven. Daarin stoppen we de gedroogde kleien kralen, die in het vorige Ambachtenlab zijn gemaakt. Terwijl het vuur goed brandt, malen we graan en kraken we noten voor heerlijke honing-notenkoekjes die we samen bakken, en opeten!

Woensdag 17 april
Het lab start met een uitleg over het maken van vuur. Nadat we genoeg droog hout gesprokkeld hebben, leggen we samen een vuur aan en zetten we een lekkere kop thee. Daarna halen we de kleien kralen, die het vorige Ambachtenlab in de kuiloven zijn gelegd, uit de oven. Een heel heet karwei! Als deze klus is geklaard maken we allemaal een blaaspijp.

Activiteiten mei - Thema METAAL


Woensdag 8 mei
We gaan op deze woensdagmiddag meteen aan de slag met het smeden van een beiteltje. Iedereen maakt zijn eigen prehistorisch gereedschap. Ook het slijpen van je beitel doe je zelf. Hoe scherp maak jij je ´m? Als we klaar zijn met smeden maken we ook nog een bijpassend foedraal, een hoesje voor de beitel, zodat je ´m veilig mee naar huis kunt nemen.  

Woensdag 15 mei
Deze middag gaan we een tinnen insigne maken. Dit is een Middeleeuwse versie van een button, of een pin. Er komen oeroude technieken bij kijken, zoals balgen, gieten en vijlen. Maak zelf een eigen insigne! Als deze helemaal klaar is, leer je ook een sluitknoop binden. Hiermee kun je je eigen insigne meteen als ketting dragen.

Woensdag 22 mei

Het Ambachtenlab staat vandaag in het teken van geld. Sla je eigen tinnen munt! Om dit Middeleeuws geldstuk goed te bewaren maken we een passend buideltje erbij met een wollen koordje. Uiteraard moet je zelf van het wol een koordje proberen te twijnen.

Meedoen
De kosten voor het Historisch Ambachtenlab bedragen € 12,50 per keer, dit is inclusief de entree tot het preHistorisch Dorp.
Wil je meerdere keren komen? Koop dan een strippenkaart! Deze geeft 5 keer toegang tot het Historisch Ambachtenlab voor € 50,-.
De tickets zijn te koop bij de kassa van het preHistorisch Dorp.
Let op: we hanteren een maximaal aantal deelnemers van 15, zodat we iedereen persoonlijke aandacht kunnen geven.
NIEUWS


Een weekend vol paasactiviteiten
2019-04-12

Bij ons vier je 3 dagen lang Pasen. Traditiegetrouw gaan we lekker aan de slag met eieren! Je kan paaseieren versieren met verschillende kleuren in het Ambachtenhuis, symbolen van klei maken, eieren zoeken en nog veel meer.

bekijk het evenement >


Paasbrunch in het preHistorisch Dorp
2019-04-02

Vier het voorjaar en geniet samen met je familie van een heerlijke paasbrunch in het preHistorisch Dorp. Schuif eerste of tweede paasdag aan in onze herberg en laat je verwennen in een historische setting. Bij mooi weer brunchen we buiten! Naderhand kun je uiteraard met z’n allen genieten van de levende geschiedenis in ons museum: rondleidingen, workshops, dieren en natuurlijk allerlei paasactiviteiten. Tijdens Pasen zijn wij geopend van 10:00 – 17:00 uur, ook op maandag!

bekijk het evenement >


Het Historisch Ambachtenlab gaat van start!
2019-03-28

Wees erbij! Het Historisch Ambachtenlab gaat weer van start. Ben je tussen de 8 en 12 jaar oud, en ben jij op woensdagmiddag het liefst creatief bezig? Kom dan alleen of samen met je vrienden, naar het preHistorisch Dorp. Waan je een hele middag in een andere tijd en maak iets moois met je eigen handen!

bekijk het evenement >