Expositie: Terugblik op Eindhoven tijdens WO II

75 jaar na dato vertellen het Eindhoven Museum en de Bibliotheek Eindhoven het verhaal over het Sinterklaasbombardement en de Tweede Wereldoorlog in Eindhoven.

Het Sinterklaasbombardement op Eindhoven door de Britse luchtmacht RAF op zondagochtend 6 december 1942 is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de stad. Doelwit van dit zogenaamde Sinterklaasbombardement zijn de Philips-fabrieken. Hier worden onder meer radio’s voor de bezetter geproduceerd. De Witte Dame wordt zwaar getroffen. De bommen vallen ook op woningen, kerken, winkels en het Binnenziekenhuis.

Het centrum van Eindhoven wordt deels weggevaagd en er vallen vele burgerslachtoffers. Nu, 75 jaar later, vertelt Eindhoven Museum en Bibliotheek Eindhoven met foto’s, objecten en herinneringen het verhaal over het Sinterklaasbombardement en de Tweede Wereldoorlog in Eindhoven. De expositie in de bibliotheek kun je bezoeken tussen 18 september en 10 december.

Daarnaast organiseren we gezamenlijk allerlei activiteiten rondom dit thema:
Boekpresentatie 75 jaar Sinterklaasbombardement, 30 september
Workshop: maak je eigen knijpkat, 21 oktober
Lezing: De stedelijke bebouwing van Eindhoven en de oude dorpen na 1900, 22 oktober
Workshop: “Eindhovensche Zoete lampjes” maken, 3 december
Lezing: het Sinterklaasbombardement, 10 december

Meer info op de website van Bibliotheek Eindhoven

Foto: RHCe

AGENDA


Nationale Museumweek ons echte goud
Was op 16 - 24 april

De Nationale Museumweek van 16 tot en met 24 april zet de schijnwerpers op een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. U kunt het ontdekken door verrassende initiatieven, binnen en buiten de muren van het museum. Dichterbij dan je denkt!

bekijk het evenement >


De Romeinen komen! schrijf jij geschiedenis?
Was op 30 april - 8 mei

De Romeinen komen in de meivakantie! Ontdek het leven van deze veroveraars en bewonder de welvaart die ze naar onze streken brachten. Bouw jij mee aan een inheems-Romeins gebouw?

bekijk het evenement >


De échte wereld van Jeroen Bosch
Was op 3 juli

Zondag 3 juli beleef je magie en bijgeloof in de middeleeuwse wereld van Jeroen Bosch.

bekijk het evenement >